Kloven

 

Voetkloven zijn barsten of scheuren in de huid van de voeten. Kloven kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn. Aan het oppervlak van de huid zijn ze breder dan dieper in de huid. Kloven in de voeten komen vaak voor in de droge en vereelte huid van de hielen (droge kloven). Maar ze zijn ook in de zachte, vochtige huid tussen de tenen (vochtige kloven) te vinden. Kloven zijn meestal niet pijnlijk, maar maken de voeten minder mooi om te zien.

 

Hoe ontstaan droge kloven in de voeten?

Kloven in de voeten zijn meestal een gevolg van uitdroging. De huid van de voeten bevat van nature weinig talgkliertjes en droogt daarom snel uit. Een droge huid is minder elastisch, waardoor de huid bij belasting niet soepel kan meebuigen. Hierdoor barst de huid en ontstaan er kloven. De randen van de kloven zijn eeltig en hard. Onderin de kloof is de huid juist erg dun en kan de kloof gaan bloeden. Bij voortdurende belasting – door veel staan of lopen - kunnen kloven in de voeten dieper worden en gaan ontsteken. In dit stadium zijn kloven een behoorlijk pijnlijke aandoening.

 

Oppervlakkige kloven in voeten, komen meestal in de zomer voor, door veelvuldig lopen op slippers. De hiel steekt vaak over de rand van de slipper heen en wordt bij het lopen zwaar belast. De huid beschermt zichzelf met overmatige eeltvorming en hierin kunnen gemakkelijk kloven ontstaan.

 

Hoe ontstaan vochtige kloven in voeten?

Vochtige of weke kloven tussen de tenen ontstaan door overmatige transpiratie of langdurig contact met water. De huid verweekt en raakt hierdoor gemakkelijker beschadigd. Dit is een ideale omgeving voor voetschimmel, een belangrijke oorzaak van vochtige kloven in voeten. 

 

Tips tegen kloven in voeten

Draag schoenen en slippers die goed passen

Smeer de voeten twee keer per dag in met een voedende voetcreme.

Gebruik een eeltrasp om de aanwas van overmatig eelt te beperken

Houd de huid droog en droog de huid tussen de tenen na het wassen goed af

 

Behandeling van kloven in voeten

Bij droge kloven in voeten, zullen de harde kloofranden moeten worden verwijderd, zodat sluiting mogelijk is. Verder is de behandeling gericht op het verbeteren van de elasticiteit van de huid. Dit kan door de dikke laag eelt te verwijderen en een voedende, herstellende voetcreme te gebruiken. Hierdoor kan de huid weer soepel meebuigen en kunnen kloven zich weer sluiten. Bij vochtige kloven is de behandeling gericht op het bestrijden van schimmelinfecties.