Schimmelnagel (mycose nagel)

 

Wat zijn schimmelnagels?

Een schimmelnagel is een schimmelinfectie van een of meerdere nagels. Schimmelnagels worden in de volksmond ook wel 'kalknagels' genoemd.

In Nederland krijgt ongeveer 30% van de bevolking een keer last van schimmelnagels. De kans op een infectie wordt groter naarmate men ouder wordt.

Schimmelnagels zijn over het algemeen onschuldig en hoeven maar zelden voor medische redenen te worden behandeld. Ivm cosmetische redenen is er vaak wel een wens voor het behandelen.

 

Door ophoping van de schimmels onder de nagel wordt deze dan omhoog geduwd, waardoor de nagel dikker lijkt. In werkelijkheid "breekt" de infectie de nagel als ware af en wordt deze juist dunner. In een vergevorderd stadium is de nagel geheel verkleurd en erg kwetsbaar. Het kan zelfs voorkomen dat de nagel in het geheel loslaat.

 

Deze verdikking/verhoging van de nagel kan verhoging van de druk in de schoenen geven. Dit kan uiteraard ook een belangrijke reden tot behandelen zijn.

 

Hoe wordt de infectie vastgesteld? 

Meestal kan ik een goede inschatting maken, maar om er zeker van te zijn dat u een schimmelinfectie heeft dient er een Schimmeldiagnose HFL test  verricht te worden. 

 

Verschijnselen bij schimmelnagels.

• Bij schimmelnagels (kalknagels) wordt de nagel witgeel en soms groen of bruin.

• De nagels worden dik en brokkelig en kunnen loslaten.

  

Hoe ontstaan schimmelnagels?

De oorzaak ligt bij schimmels die de huid en/of de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. Schimmels zitten bij iedereen op de huid en onder de nagelranden.

 Pas als de schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een infectie. De meeste mensen met een gezonde huid en gezonde nagels, hebben een prima afweer tegen schimmels. Deze schimmels zijn vooral te vinden in ruimten waar het warm en vochtig is, denk bijvoorbeeld aan een badkamer, sauna en kleedkamer. Dit zijn vaak ideale plaatsen voor schimmels om zich te verspreiden. Omdat schimmelnagels bovendien besmettelijk zijn is een overdracht van de infectie zo gebeurd. Gelukkig zorgt het in contact komen met genoemde schimmels lang niet altijd voor een infectie. Wel zijn er een aantal risicogroepen en voorbeelden te geven waarbij er een grotere kans is op een schimmelnagel:

• ouderen;

• mensen met minder weerstand;

• mensen met diabetes mellitus.

 

Verder ontstaan infecties vooral bij:

• slecht groeiende nagels,

• vochtige nagels

• beschadigde nagels

• diabetische voet

• mensen met een verslechterde weerstand

  

Behandeling en advies:

Doordat een schimmelnagel vaak samen komt met een voetschimmel ( kruisinfectie), wordt deze tegelijkertijd mee behandeld met een anti-mycose middel.

De nagel dient regelmatig te worden afgefraist en dagelijks te worden behandeld met een anti-mycose middel.

Het is van groot belang dat dit heel consequent gebeurd.

 

Daarnaast is het belangrijk om al uw schoenen  met een anti-mycose middel mee te behandelen. 

 

Ook kunt u gebruik maken van de nieuwste behandel methode. Voor meer info klikt u op PACT® Schimmelnagel Therapie  

 

De resultaten van een behandeling voor schimmelnagels zijn helaas niet helemaal voorspelbaar. En kan ook niet direct duidelijk te zien zijn. Al is de groei gestopt, dan kan het nog maanden duren voor de nagel helemaal is uitgegroeid.

 

Het is dus van belang om consequent en geduldig te zijn. Maar dan zijn er hele goede resultaten mogelijk.

 

Tips:

-Droog uw voeten goed af, ook tussen de tenen. Houd uw voeten droog.

-Draag elke dag schone, katoenen of wollen sokken en goed ventilerende, niet te nauwe schoenen.

-Was uw voeten zonder zeep. Als u toch een keer zeep gebruikt, spoel dan uw voeten daarna goed af zodat er geen zeepresten achterblijven.

-Was uw sokken (binnenste buiten) en handdoek na het drogen van uw voeten op minimaal 60 graden.

-Draag slippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen, zoals in  doucheruimtes en zwembaden.