Wratten

 

Wratten worden door een virus veroorzaakt en zijn dus besmettelijk. Ze worden veelal opgedaan in (bijvoorbeeld) zwembaden en sportzalen of door het passen van schoenen met blote voeten. Een wrat is een goedaardige woekering van het epitheel van de huid. Doordat er bloedvaatjes in meegroeien, kan een wrat gemakkelijk bloeden. Als de wratten zich onder de voet bevinden kunnen ze erg pijnlijk zijn. Voetwratten zijn vaak met een laagje eelt bedekt en lijken daardoor nogal eens op een likdoorn. Eén van de verschillen tussen likdoorn en voetwrat is dat de wrat pijn geeft bij zijwaartse druk (knijpen) en de likdoorn bij druk van boven. 

 

Behandeling:

Alleen een arts kan bepalen of het inderdaad een voetwrat is of een andere aandoening. De arts kan de wrat verwijderen door middel van een vloeibare stikstof behandeling. Bij voetwratten is de voet bij deze behandeling nogal pijnlijk gedurende een paar dagen.

 

Voetzorg Reehorst kan ook voetwratten verwijderen, maar pas nadat uw huisarts heeft bepaald dat het om een wrat gaat die behandeld mag worden door een pedicure. In dat geval kan de behandeling effectief uitgevoerd worden met een  speciale HTC (High Temperature Cauter) wrattenpen.

Met deze pen wordt de wratlocatie aangestipt. Deze methode is niet geheel pijnloos, maar aanzienlijk minder pijnlijk dan het bevriezen van de wrat. Afhankelijk van de grootte van de wrat zijn soms meerdere behandelingen noodzakelijk. Meestal zijn 3 tot 4 behandelingen voldoende, dit moet om de 3 tot 4 dagen gebeuren. Na afloop van de behandeling zult u weinig tot geen belemmering van de behandeling ondervinden zoals dat vaak wel het geval is met een behandeling met stikstof of een chemische pakking.

Cauter voorbeeld 

Wie krijgt wratten?

Vrijwel iedereen maakt in de kindertijd wel een periode door met wratten aan handen of voeten. Het virus verspreidt zich door huid-huid contact, vooral wanneer een wrat open gekrabd is: het virus kan dan makkelijker naar buiten. Op deze manier worden anderen met het virus besmet, of worden bij de ‘patiënt’ zelf andere huiddelen geïnfecteerd. 

Volwassenen die als kind wratten hebben gehad zullen bij nieuwe infectie met het virus geen wratten meer ontwikkelen omdat ze immuniteit tegen het virus hebben opgebouwd. Mensen die langdurig medicijnen krijgen die de weerstand verlagen (bv. patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan) kunnen wel opnieuw wratten ontwikkelen. 

 

Hoe lang blijven wratten bestaan? 

Bij 80% van de mensen zijn de wratten binnen 1 jaar geheel verdwenen. Bij 20% van de mensen duurt het echter langer, soms vele jaren, voordat alle wratten verdwenen zijn.