Wat is hielspoor?

 

Hielspoor geeft in de meeste gevallen een vlammende, felle pijn onder de hiel na (langdurige) activiteit en wordt veroorzaakt door irritatie van het peesblad onder uw voet. Bij de meeste mensen verdwijnt de pijn van deze aandoening door rust te nemen.

 

Beschrijving hielspoor

 

Onder de voet loopt een peesplaat. Dit is een pees van de hiel tot de tenen. Tijdens het lopen wordt deze peesplaat constant uitgerekt en komt de aanhechting bij het hielbot onder druk te staan. Dit kan irritatie geven aan het botvlies, met als mogelijk gevolg een ontsteking. Door deze ontsteking ontstaat een stukje verkalking aan het bot. Dit noemen we hielspoor. Het hielspoor zelf is niet ontstoken, er is een irritatie of ontsteking aan het peesblad. Echter door de enorme druk op het peesblad gaat het hielspoor irriteren waardoor u pijnklachten krijgt onder uw hiel.

 

Symptomen hielspoor

 

Hielspoor geeft, met name in de ochtend bij het opstaan, pijn en stijfheid onder de hiel. Deze pijnklachten nemen af na de eerste stappen. Dezelfde klachten zijn er tevens bij lang staan en lopen. Een typisch hielspoorsymptoom is hielpijn bij het autorijden.

 

Oorzaken hielspoor

 

Overbelasting van de voet is een belangrijke oorzaak van hielspoor. Denk hierbij aan veelvuldig, wandelen, hardlopen en springen. Ook zwaarlijvigheid draagt bij aan het ontstaan van hielspoor. De stand van de voeten kan bovendien aanleiding zijn tot overbelasting. Denk hierbij aan overpronatie (doorzakken van de mediale voetboog) en een verkorte kuitspier.

 

Wat kunt u zelf doen aan hielspoor

 

U kunt zelf verschillende maatregelen nemen om de pijnklachten te verminderen. Neem voldoende rust en koel de zwelling op uw hiel. Voetzorg Reehorst kan u helpen met een hielspoor behandeling, deze kan uw schoenen controleren, schoenadvies geven en in sommige situaties een verzachtende inlay in uw schoenen aanbrengen. Indien noodzakelijk wordt u doorverwezen naar een fysiotherapeut, deze kan met verschillende therapievormen de pijnklachten behandelen. Eventueel kan een podotherapeut een zool maken met een uitsparing onder uw hiel.

 

Hielspoor behandeling

 

Bent u niet voldoende gebaat bij het nemen van rust en het dragen van steunzolen? Bespreek deze problemen dan met uw huisarts. Bij ernstige gevallen kan er een operatie plaatsvinden.