Wat is een schimmelnagel

 

Schimmelnagels (onychomyycose) kunt u herkennen aan een bruine of gele verkleuring die ontstaat aan de zijkanten van uw nagel. Meestal begint het bij de nagel van de grote of kleine teen. In veel situaties kunnen schimmelnagels worden behandeld. Houd er alleen wel rekening mee dat dit 9 tot 12 maanden (in sommige gevallen langer) kan duren en u thuis dagelijks de nagel moet behandelen.

 

Beschrijving schimmelnagel

 

“Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar ach, eigenlijk valt er best mee te leven.” Zo denken de meeste mensen over schimmelnagels, maar wist u dat een schimmelnagel in veel situaties goed te behandelen is?

Schimmelnagels zijn over het algemeen onschuldig en hoeven maar zelden voor medische redenen te worden behandeld. Ivm cosmetische redenen is er vaak wel een wens voor het behandelen.

 

Symptomen schimmelnagel

 

Schimmels vertonen zich meestal het eerst onder de nagels van uw grote teen of juist uw kleine teen. Deze tenen staan namelijk het meest onder druk in uw schoenen. U kunt een schimmelnagel herkennen aan een bruine of gele verkleuring aan de zijkanten en bovenkant van uw nagel. De lengtegroei van de nagel is geremd en daardoor kan de dikte van de nagel toenemen. Soms is de verkleurde nagel erg brokkelig of zit deze los.

Door ophoping van de schimmels onder de nagel wordt deze dan omhoog geduwd, waardoor de nagel dikker lijkt. In werkelijkheid "breekt" de infectie de nagel als ware af en wordt deze juist dunner. In een vergevorderd stadium is de nagel geheel verkleurd en erg kwetsbaar. Het kan zelfs voorkomen dat de nagel in het geheel loslaat.

 

Wilt u zeker weten of er sprake is van een schimmelinfectie? Laat dan een Schimmeldiagnose HFL test verrichten door Voetzorg Reehorst, de uitslag is dan vrijwel direct bekend. Omdat er tientallen andere redenen kunnen zijn waarom uw nagel verkleurt of verdikt, is onderzoek op aanwezigheid van schimmelsporen belangrijk.

 

Een schimmelnagel wordt in de medische wereld onychomycose, genoemd, maar is in de volksmond bekend als kalknagel of schimmelnagel. 

 

Oorzaken schimmelnagel

 

In Nederland heeft naar schatting circa 30% van de bevolking een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate u ouder wordt. Ook personen met een verminderde weerstand (mensen met diabetes mellitus of mensen die chemotherapie ondergaan) hebben een grotere kans op schimmelnagels. Als u last heeft van een schimmelinfectie op de huid van uw voeten is het risico op een schimmelinfectie onder uw nagels ook groter. Een verdikte nagel kan druk veroorzaken op uw huid, met pijnklachten tot gevolg.  

 

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Is er echter sprake van een beschadiging van de nagel, dan is de kans op een schimmelinfectie ook groter. Als de verbinding tussen de nagelplaat en het nagelbed is verbroken, hebben schimmelsporen de ruimte om te kunnen uitbreiden. Schimmels gedijen goed in een vochtige omgeving. De vochtige nagelplaat is daardoor een aantrekkelijke plek. Sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

 

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen, hotels en sauna’s kunt u een schimmelinfectie oplopen. Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Maar u kunt ook een schimmelinfectie oplopen als u in een schoenenwinkel nieuwe schoenen past zonder uw eigen kousen te dragen.

 

Als u zelf een schimmelinfectie heeft opgelopen dan bent u een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden die heel lang besmettelijk blijven.

 

Wat kunt u zelf doen

 

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. U kunt het volgende doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • was uw voeten dagelijks, liefst zonder zeep
 • droog uw voeten goed af, vooral tussen de tenen. Een absorberende tissue is hierbij handig
 • draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen
 • vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s
 • trek elke dag schone sokken aan
 • kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer of goed ventilerende, niet te nauwe schoenen
 • pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel
 • wissel regelmatig van schoenen en draag schoenen niet te lang achter elkaar
 • draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s

 

Schimmelnagel behandelen

 

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Is de nagel door schimmel geïnfecteerd, dan kan de infectie zich langzaam uitbreiden. Met als mogelijk gevolg dat alle nagels van uw tenen worden aangetast.

De behandeling van schimmelnagels is een langdurig traject en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • orale medicatie die is voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog in combinatie met een lokaal anti-schimmelmiddel
 • een lokaal anti-schimmelmiddel. Middelen met miconazole en terbinafine zijn in Nederland alleen op recept verkrijgbaar. Andere middelen zijn op de vrije markt verkrijgbaar en bevatten natuurlijke bestanddelen
 • laserbehandelingen in combinatie met een lokaal anti-schimmelmiddel
 • PACT therapie in combinatie met lokaal anti-schimmelmiddel

Daarnaast hebben ook uw schoenen een behandeling nodig, in de vorm van een spray of poeder met schimmeldodende bestanddelen. Voetzorg Reehorst kan uw verdikte nagels dunner frezen, waardoor de aangetaste delen worden verwijderd. 

 

Ook kunt u bij Voetzorg Reehorst gebruik maken van de nieuwste behandel methode. Voor meer info klikt u op PACT® Schimmelnagel Therapie  

 

De resultaten van een behandeling voor schimmelnagels zijn helaas niet helemaal voorspelbaar. En kan ook niet direct duidelijk te zien zijn. Al is de groei gestopt, dan kan het nog maanden duren voor de nagel helemaal is uitgegroeid.

 

Het is dus van belang om consequent en geduldig te zijn. Maar dan zijn er hele goede resultaten mogelijk.