Wat is een spreidvoet?

 

Een spreidvoet (pes transversus), ook wel doorgezakte voorvoet genoemd, is een voetafwijking die klachten geeft aan de voorkant van de voet. Deze voetafwijking komt het meest voor bij overgewicht, regelmatig lopen op hoge hakken, ouderen en overbelasting van de voet. Een spreidvoet ontstaat doordat er degeneratie (achteruitgaan) is ontstaan in de bindweefselbanden waardoor de voorvoetboog niet meer in stand wordt gehouden.

 

Beschrijving spreidvoet

 

Een doorgezakte voorvoet geeft klachten in de voorkant van de voet. De voetkwaal komt vooral voor bij overgewicht, regelmatig lopen op hoge hakken, ouderen en overbelasting.

 

Symptomen

 

Een spreidvoet is te herkennen aan een brede voorvoet die is ontstaan doordat de voorste voetboog niet meer in stand is gehouden. Hierdoor zullen de drie middelste middenvoetsbeenderen de grond raken terwijl het 1e en 5e middenvoetsbeen iets omhoog kan gaan staan. Als gevolg hiervan kunnen er pijnklachten ontstaan alsmede eelt en/of likdoorns. De tenen kunnen gespreid staan en/of in hamerstand en vaak gaat de grote teen (hallux) naar buiten staan (hallux valgus).

 

Oorzaken

 

Spreidvoeten kunnen ontstaan door overgewicht, het regelmatig lopen op hoge hakken, bij ouderen en/of bij overbelasting – langdurig staan.  Personen met reumatoïde artritis hebben een grotere kans om een spreidvoet te krijgen.

 

Wat kunt u zelf doen

 

Het is belangrijk om goed schoeisel te dragen bij spreidvoetklachten. Aangemeten steunzolen kunnen mogelijk pijnklachten verlichten. 

 

Doorgezakte voeten behandelen

 

Voetzorg Reehorst kan het eelt en de likdoorns die zijn ontstaan als gevolg van de stand van uw voeten goed behandelen. Eventueel kunt u doorverwezen worden naar de volgende discipline.