Wat is een stootnagel?

 

Een stootnagel (unguis pulsus) is een te korte nagel die tegen de voorkant van de teentop ‘stoot’. Als gevolg hiervan komt de teentop omhoog te staan. In sommige situaties kan de stootnagel met een ontsteking gepaard gaan.

 

Beschrijving stootnagel

 

Een stootnagel ontstaat veelal na een trauma, waarbij de nagel gedeeltelijk is afgebroken of los heeft gelaten. Een nagel beschermt het onderliggende nagelbed en zorgt ervoor dat de teentop naar beneden wordt geduwd. Als de nagel ontbreekt of gedeeltelijk is afgebroken dan zal de teentop omhoog komen en kunnen er problemen ontstaan bij de groei van de nagel. Dit komt doordat de huid waar de nagel zat nu kans krijgt om omhoog te komen. De nieuwe nagel kan dan niet normaal groeien. De nagel ‘stoot' tegen de teentop en groeit in plaats van vooruit, omhoog of kan gaan verdikken. Met als gevolg een dikke, misvormde nagel; een stootnagel. Een stootnagel kan ook ontstaan door het langdurig dragen van verkeerd schoeisel of het verkeerd knippen van de teennagels.

 

Symptomen stootnagel

  • bolle, dikke, misvormde nagel
  • opgebolde huid/teentop

 

Oorzaken

 

Een stootnagel kan het gevolg zijn van te kort knippen van uw nagel, te langzame groei van de nagel of het dragen van te kleine schoenen. De lengtegroei wordt geremd waardoor uw nagel in dikte toeneemt of bol zal groeien. Een stootnagel kan ook veroorzaakt worden door een nageltrauma. Denkt u hierbij aan het stoten van de nagel of iets op uw tenen laten vallen waardoor uw nagel beschadigd. Voetballers hebben vaker last van een beschadigde en vervormde nagel door het veelvuldig schoppen tegen de bal.

 

Wat kunt u zelf doen

 

U kunt een stootnagel beter niet zelf behandelen. Wel kunt u het ontwikkelen van stootnagels voorkomen door onderstaande tips:

  • draag goed passende schoenen, waarbij er voldoende ruimte in de lengte en in de hoogte is voor uw tenen
  • knip uw nagels altijd recht en niet te kort. Knip nooit hoekjes van uw teennagel af
  • bezoek bij het loslaten van een (trauma)nagel tijdig Voetzorg Reehorst
  • bescherm uw tenen tijdens het sporten bijvoorbeeld door het dragen van een teentopbeschermer. Voetzorg Reehorst kan u adviseren

Behandeling

 

Voetzorg Reehorst kan uw nagel afvlakken en de eventueel ontstane eeltrand verwijderen. Ook kan Voetzorg door bijvoorbeeld nagelbeugeltechniek de nagelgroei begeleiden om de ontwikkeling van een stootnagel te voorkomen. 

Het is belangrijk om een stootnagel tijdens de groei regelmatig te laten behandelen.